2011. május 2., hétfő

Szines kontaktlencsék használata

A kontaktlencse használata során felmerülhetnek olyan, másoknak triviálisnak tűnő kérdések, amikkel az ember nem feltétlenül keres fel egy orvost, de szeretne megnyugtató választ kapni. Most ezeket gyűjtöttem egy csokorba.
Rögtön az elején fontos, hogy aki kontaktlencsét használ lássa, hogy a lencse ki van-e fordulva. Ilyenkor a kontaktlencsét az ujjunk végére helyezzük, és meggyőződünk róla, hogy félgömb alakú e. Színezett lencsék esetében a lencse széle általában sötétebb kék vagy zöld, de néhány gyártó lézerrel is jelöli a lencsét. Ha el tudod olvasni a feliratot, akkor a helyes irányban áll. Akkor sincs egyébként semmi gond, ha fordítva helyezed fel, sérülést nem okoz, csak kellemetlen.
A kontaktlencse felhelyezése első alkalommal lencsét használók számára kissé ijesztő lehet. Ha az alábbi lépéseket követed, semmi problémád nem lehet. Az első néhány alkalommal kicsit kellemetlen a szembe nyúlkálni meg mindenféle idegen anyagot belepakolni, de egy idő után meg lehet szokni, és a látvány mindenképpen kárpótol.

A legelső teendő egy alapos kézmosás, ha lehet, ne léanolinos vagy olajos szappannal. Rázd fel a kontaktlencsét tároló dobozt, hogy a lencse nehogy odatapadjon a falához. Semmiképpen ne próbáld a kezeddel leszedni a doboz faláról, mert nagyon könnyen megsérülhet! Vedd ki a tenyeredbe és öblítsd le a kontaktlencse ápoló szerrel. Tedd a lencsét az egyik kezed mutatóujjára, a másik kezeddel pedig húzd szét a szemhéjaidat. Nézz előre, és helyezd fel a kontaktlencséd. Forgasd egy kicsit a szemed és pislogj néhányat, hogy a kontaktlencse a helyére csússzon. A kezed a lencse felhelyezésekor legyen száraz, nehogy valami koszt is belepakolj!
A kontaklencsék eltávolítását is tanulni kell, a kemény lencséket kicsit könnyebb kivenni. A tenyered fölé hajolsz tágra nyitott szemmel, majd az egyik tenyered a szemed alá tartod, a másik kezed ujjaival pedig csípd össze a szemed külső sarkánál a bőrt és húzd a füled felé. A szemed közben folyamatosan tartsd tágra nyitva. A kontaktlencse a tenyeredbe fog esni és már rakhatod is a tárolófolyadékba. Lágy lencsék esetén nézz előre, és húzd le az alsó szemhéjad. Egyik ujjaddal told a szemfehérje felé a lencsédet, majd a másik kezeddel óvatosan fogd a mutató és hüvelykujjad közé a kontaktlencsét. Eleinte legyél nagyon óvatos, nehogy megsértsd a szemed vagy a kontaktlencsét. Célszerű az első időben nem műkörömmel próbálkozni, legalább addig, amíg elsajátítod a helyes technikát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések írásához nincs szükség regisztrációra
Írj, kommentelj, oszd meg véleményed másokkal